Co je to PASTOVANÝ med?
Pastovaný nebo také pastový med. Med světlé, krémové konzistence, který se jednoduše nabírá, natírá a nestéká z chleba ani ze lžičky.
Co to tedy je ten pastovaný med? Jak vzniká?
Pastování = řízená krystalizace
Na počátku je to klasický TEKUTÝ květový med zlaté barvy, med jak jej znáte. Tento med se dá do nádoby, která se jmenuje pastovač.
Jde o nerezovou nádobu, ve které je metlička - spíš metla.
Na displeji se nastaví časovač a několikrát denně se pastovač na minutu zapne a metlička med promíchá. Tím, jak v nádobě med přirozeně tuhne (krystalizuje - o tom více zde) a zároveň se několikrát denně promíchá, obrousí se jeho krystalky a med během několika dní získá právě typickou krémovou barvu a konzistenci.
A to je všechno. Čekali jste něco mnohem víc složitého? To většinou každý, spousta lidí si myslí, že se do medu něco přidává a tím pádem, že je určitě méně kvalitní. Není tomu tak, kvalita medu zůstává 100% zachována. Pastování neprobíhá za tepla, naopak čím chladněji - tím lépe se pastuje.