U objednávek od 16.12. nedokážeme zaručit dodání do Vánoc, ale uděláme pro to maximum.

Co je to PASTOVANÝ med?

 

Pastovaný nebo také pastový med. Med světlé, krémové konzistence, který se jednoduše nabírá, natírá a nestéká z chleba ani ze lžičky.


 

pastovany-med-ceskejmed


 

Co to tedy je ten pastovaný med? Jak vzniká?

Pastování = řízená krystalizace

Na počátku je to klasický TEKUTÝ květový med zlaté barvy, med jak jej znáte. Tento med se dá do nádoby, která se jmenuje pastovač.

Jde o nerezovou nádobu, ve které je metlička - spíš metla.

Na displeji se nastaví časovač a několikrát denně se pastovač na minutu zapne a metlička med promíchá. Tím, jak v nádobě med přirozeně tuhne (krystalizuje - o tom více zde) a  zároveň se několikrát denně promíchá, obrousí se jeho krystalky a med během několika dní získá právě typickou krémovou barvu a konzistenci.

A to je všechno. Čekali jste něco mnohem víc složitého? To většinou každý, spousta lidí si myslí, že se do medu něco přidává a tím pádem, že je určitě méně kvalitní. Není tomu tak, kvalita medu zůstává 100% zachována. Pastování neprobíhá za tepla, naopak čím chladněji - tím lépe se pastuje.