Proč med od včelaře po čase ztuhne a med z obchodu je tekutý pořád?

Zná to snad každý z nás, kdo si už někdy koupil med přímo od včelaře a poté se zaměřil i na medy v obchodech.

Stane se to po zhruba týdnu až 14 dnech od chvíle, co se med stočí u včelaře do sklenice. A o čem to mluvím? Jedná se o krystalizaci nebo lidově zcukernatění medu. Z krásně tekutého medu se postupně stane tuhý med, který jde hůř nabrat na lžičku.

crystallized_honey

 


 

Proč med od včelaře zkrystalizuje a med z obchodu zůstane tekutý pořád?

Tenhle jev se děje u kvalitního medu. Lidé se často nesprávně domnívají, že med krystalizuje, protože do něj byl přidán cukr, tak to ale opravdu není, med krystalizuje právě proto, že do něj nic přidáno nebylo a ani s ním nebylo nešetrně zacházeno

Naopak u medů, které jsou i po dlouhé době tekuté je krystalizace potlačena. A to buď přidáním sirupu, který nekrystalizuje, pasterizací (která sice rozruší krystaly, ale zároveň také ničí účinné a prospěšné látky, které nám med nabízí) nebo mikrofiltrací ( ta odstraní absolutně všechny pevné částečky, které přírodní forma medu obsahuje a krystalizace tak nezačne, krystaly se takzvaně nemají na co navázat, k tomu se bohužel používají vysoké teploty a to někde mezi 65 a 77 stupni celsia, což opět nenávratně zničí všechny zdraví prospěšné látky a "med", který zbude se tak stává obyčejným sladidlem).

 


 

Za jak dlouho ke zcukernatění dojde?

To, jak rychle který med zkrystalizuje je dáno poměrem fruktózy, glukózy a sacharózy, které med obsahuje. Jednoduše řečeno, že čím více fruktózy med obsahuje, tím rychleji krystalizuje. Nejrychlejší je tak tento proces u květového medu, který začne krystalizovat už po jednom až dvou týdnech ve sklenici. Takový medovicový med má takzvaně mnohem více času k dobru, tekutý zůstává přibližně měsíc a poté teprve začne pomaloučku krystalizovat. Výjimkou je akátový med, který zůstává tekutý přibližně rok.

 


 

Má tahle situace nějaké řešení?

Samozřejmě, jako nejlepší řešení tohoto problému pro běžného spotřebitele je zakoupení pastovaného medu, u kterého byla krystalizace řízena a tak si získal jemnou, lehce roztíratelnou konzistenci.

Druhou možností je rozpuštění medu ve vodní lázni, na to však pozor, med nesmí přesáhnout teplotu 45 stupňů, poté by se zničily všechny zdraví prospěšné látky.

Na různé rozpouštění v mikrovlnce atp. také rovnou zapomeňte, med se tím opravdu zničí.

 


 

 

Dá se med nějak uchovávat, aby nezkrystalizoval?

Nedá, med je dobré dlouhodobě skladovat v chladném a tmavém prostředí, třeba někde v komoře. Pokud je med načnutý, vydrží samozřejmě v pohodě i při pokojové teplotě, v obou případech však ke krystalizaci dojde.