Jak se dělá med?

"Přemýšleli jste někdy, jak se dělá med? Jak včely vyrábějí med?

Možná o tom přemýšlíte právě teď a proto jste tady.

A já vám o tom ráda řeknu víc.."

Klára, včelařka

Klara-ceskejmed

 


 

Med slouží včelám jako potrava, která jim vydrží od medové sezóny, přes zimu až do dalšího jara.

Díky medu je schopno přežít zimu celé včelstvo narozdíl třeba od čmeláků, kdy zimu může přežít pouze mladá matka.


 

Med se obvykle vyrábí z nektaru, sladké tekutiny produkované květinami, aby lákala včely k opylení květiny. Včela dělnice nasává nektar sosáčkem a ukládá jej ve svém medovém váčku. Pyl sbírají včely spíš tak trochu náhodou při nasávání nektaru. Přesto je i ten velmi cenným a důležitým krmivem v úle.

Jakmile se dělnice vrátí do úlu, včely si navzájem předávají nektar z úst do úst. Dělnice, které jsou mladší než sběrači, pak ukládají nektar do šestiúhelníkových buněk v plástvi, která je vyrobena ze včelího vosku. Dále nektar ovívají křídly, aby podpořily odpařování.

Zatímco nektar tvoří 70 až 80 procent vody, tyto procesy snižují jeho obsah vody na přibližně 18 procent. Toto snížení vody změní nektar na med. Vysoká koncentrace cukru mezitím zajišťuje, že zde nemohou růst bakterie a plísně. To znamená, že med lze skladovat neomezeně dlouho, aniž by se zkazil.

Hotový med včely pokryjí tenkou vrstvou vosku a takto zůstane, dokud ho není potřeba.


 

Ne všechny druhy medu jsou vyrobeny z nektaru. Další možností je známý medovicový med - včely sbírají medovici vylučovanou hmyzem, jako jsou mšice, které se živí mízou z rostlin.


 

Zdravé včelstvo může produkovat dvojnásobné až trojnásobné množství medu, které potřebuje, takže pro ně není problém, když ho lidé přijmou.