Jak poznat kvalitní med?

Prodejců medu se poslední dobou vyrojilo jako hub po dešti a přesto většina z nich včely ani nemá - med pouze přeprodávají. Proč? Med je teď velký boom.

Problém je ale v tom, že málokdo umí s medem opravdu dobře zacházet, aby si zachoval svoje vzácné nutriční hodnoty, enzymy a vitamíny, pro které jej každý z nás vyhledává.

A další problém je pak přeprodej medu z cizích zemí, cena je sice velmi lákavá (pro prodejce), ale opravdu si chcete koupit med z cizích zemí EU nebo mimo EU? Vlastně ani nevíte odkud přesně je. To asi nikdo z nás nechce.


 

Jak poznat, že vybraný prodejce prodává pravý neznehodnocený med?

Na to není jednoduchá odpověď. Platí tady ale jedno naprosto základní a všeříkající pravidlo. Kvalitní med KRYSTALIZUJE. Po stočení do sklenice začne med po 10 - 14 dnech krystalizovat.

Jsou druhy medů, které krystalizují dříve (květový med) a některé později (medovicový med nebo třeba akátový med). Většina z vás si ale kupuje klasický květový (luční) med, ten pokud nanejvýš do měsíce nezačne krystalizovat, je s ním něco špatně.


 

Jako příklad uvedu medy ze supermarketů. Takový med si v regálu ve skladě a poté přímo na prodejně hoví mnoho týdnů nebo dokonce měsíců a stále je tekutý jako by ho před chvilkou včelař stočil od včel.

Proč to tak je? Někdo zasáhl do kvality medu. Jsou prodejci, kteří med zahřívají na vysoké teploty, med už potom sice nezcukernatí, ale zničí se jeho vzácné nutričně významné látky. Nebo se med upraví chemicky přidáním různých přídavků. Opět - nezkrystalizuje, ale chcete to jíst? Já teda ne.


 

TEST MEDU

Kvalita medu se dá údajně ověřit i pomocí octové vody. Připravte si do sklenice vodu s octem a med do ní kápněte.

Pokud začne pěnit, byl chemicky upravený, pokud ne tak je v pořádku.

Tento test jsem nezkoušela, nemám k dispozici nekvalitní med. Pokud to ale zkusíte - napište mi, moc by mě to zajímalo.


 

Jak ztekutit med?

Zkrystalizovaný med lze velmi jednoduše opět ztekutit. Připravte si vodní lázeň, do které sklenici medu postavíte a vodu přivedete k teplotě maximálně 45 °Celsia.

Med ve sklenici se postupně rozpustí. 

Ráda bych vás však ještě závěrem upozornila, že takto rozpuštěný med po čase opět zkrystalizuje, pokud jej nestihnete spotřebovat. Je to opravdu přirozená vlastnost kvalitního medu.


 

A nebojte se, při doporučené teplotě zůstanou v medu všechny zdraví prospěšné látky, vitamíny i enzymy zachovány ve 100% kvalitě.


 

Pokud stále trošku tápete, obraťte se na nás, za svůj med dáme ruku do ohně. U nás máte jistotu koupi českého kvalitního medu rovnou od včelaře, včelařky a malé včelařinky Barunky.