Jak vyléčit chřipku a nachlazení
Všichni to moc dobře známe, počasí jako na houpačce, jeden den téměř jarní teploty a za pár dní nám teploměr ukazuje hodnotu pod bodem mrazu. Takové změny počasí neudělají šťastného snad nikoho z nás.
O štěstí z proměnlivého počasí jsem však dnes nechtěla psát. Téma, které mi leží v hlavě už jen proto, že nás ním masíruje den co den televizní zpravodajství, je CHŘIPKA A NACHLAZENÍ. V tomhle ročním období s některým ze zmíněných onemocnění bojují tisíce z nás. Celé dny proležené v posteli, nacpávání těla chemií od rána do večera, není o co stát.
Zkoušeli jste však nad chřipkou nebo nachlazením někdy vyzrát za pomoci medu? Netvrdím, že pouze med dokáže člověka vyléčit z chřipky, ale může být významným pomocníkem při jejím léčení. Med totiž dodá marodovi sílu, pomáhá tišit zánět a uvolňuje průdušky. Nejčastěji se nemocnému podává jako sladidlo v čaji, tady však musím upozornit na jedno velké ALE. NIKDY NEDÁVEJTE MED DO PŘÍLIŠ HORKÉHO ČAJE. Obecně je známo, že by med neměl projít teplotou vyšší, než je 40 stupňů celsia. Když byste med dali do horkého čaje nebo jej přímo zalili vroucí vodou, zničí se zdraví prospěšné vitamíny a enzymy.
Teď už zbývá pouze přidat citron a můžeme podávat!
Komu by však na vykurýrování nestačil dobrý čaj, můžu jen a jen doporučit cibulový sirup.
Co budete potřebovat?
Jedna průměrná cibule, med
Jak na to?
Cibuli nakrájejte na jemno a dejte do misky, přidejte jednu (max. 2) lžíce medu a zamíchejte. Nechte odstát alespoň půl hodiny. Poté je možné sirup scedit nebo jej užívat rovnou z misky. :) Šťávu užíváme po lžičkách stejně jako jakýkoli sirup na kašel (lze i častěji, třeba každou hodinu). Akorát jej nedoporučuji užívát po 17. hod. večer, protože pak hleny stékají do krku a je to nepříjemné. Velice doporučuji, mám to léta odzkoušené.
Ještě jeden tip na závěr: na bolavý krk je perfektní ústní sprej s propolisem, sami máme odzkoušeno, opravdu pomáhá! Ale POZOR! Není vhodný pro děti.
Nezbývá než popřát dobrou chuť a brzké uzdravení!