MED S KÁVOU 250 G
Detailní popis produktu
Káva - všichni ji milujeme a každý si ji rád vychutnáváme trošku jinak. Někdo miluje espresso, někdo cappuccino a někdo má rád třeba espresso tonic. Proč ne, vždyť výběr je dnes pořádně široký. I my kávu milujeme a proto jsme se rozhodli najít opravdu dobrou kávu a spojit ji s naším kvalitním medem z Vysočiny. A voilà! Naše jedinečná hořko-sladká pochoutka je na světě a už teď můžu slíbit, že se budete olizovat až za ušima.
Káva, kterou jsme vybrali je vysoce kvalitní Robusta z Indie a její chuť je opravdový požitek.
Ps. Přemýšleli jste někdy nad tím, co je káva? Napadlo by vás, že káva je ovoce? No vážně! Káva je ovoce. Zatraceně lahodné ovoce.
A jak jsem jej tedy vyrobil?
"Inu, výrobě tohoto medu předcházelo relativně dlouhé testování kávy. Jedna byla moc kyselá, druhá nevýrazná, třetí neměla tak příjemné aroma, jaké jsem si představoval. Ale pak se to stalo! Našel jsem ji! Lahodnou, dokonale vyváženou kávu Robusta z Indie. Její chuť je velmi výrazná, ale přesto jemná a opravdu perfektně vyvážená. Chutí připomíná nugát. Není moc kyselá a to vše rozhodlo o tom, že je ta pravá pro náš med.
No a potom už jsem jen smíchal náš pastovaný květový med s touto kávou v tom správném poměru a dokonalá pochoutka je na světě." včelař Ondra
Jaká je konzistence?
"Káva med nezahustí tolik jako ovoce v ostatních medech a tak tento med není tak tuhý a jde opravdu krásně roztírat, což je super třeba u tiramisu na promazání piškotů. Jeho hustota je stejná jako u klasického pastovaného medu, barva je nádherně krémová, mramorovaná. Po promíchání ve skleničce se mramorová barva změní na světle hnědnou, jako cappuccino." včelař Ondra
Jak jej využíváme u nás doma?
"No abych pravdu řekl, tak přímo na lžičku kdykoliv nás dospěláky doma honí mlsná. Jo a taky je z něj výborné kávové frappé, to si takhle dáte lžičku do sklenice, do toho 2 dcl studeného mléka, malé presso a pak už jen mixujete a mixujete, dokud nevznikne krásné husté našlehané frappé. Pro silnější chuť kávy přidejte ještě lžičku kvalitní rozpustné kávy a vychutnávejte.
Jo a abych nezapomněl, perfektní je tenhle med na promazání piškotů do tiramisu. To je jako fakt lahůdka!" včelař Ondra
Proč rozpustná káva a jak se vyrábí ta, kterou mícháme do medu?
Rozpustná káva jednoduše proto, že jsme nechtěli, aby měli naši zákazníci úsměv plný kávových zrníček kdykoliv sáhnou po sklenici tohoto medu. Navíc jsme chtěli docílit opravdu výrazné chuti kávy a to by se nám s mletou kávou nepodařilo.
Rozpustná káva, která je obsažena v tomto medu se musí nejdřív správně upražit. Dalším krokem je mletí a příprava velmi koncentrovaného výluhu. Po filtraci se takzvaným sprejováním v prostředí s vysokou teplotou rozstřikuje do vzduchu. Drobné kapičky okamžitě usychají a padají dolů jako jemné granulky.
Opravdu zdravá sladkost pro děti. Bez bílého cukru a chemie.
Mramorování je přirozené a neubírá chuti ani kvalitě.
Složení: Květový pastový med 95%, rozpustná káva Robusta 5%.
Uchovávejte v teplotě do 25 °C, ideálně v temnu. Určitě ne na přímém slunci ani v přílišné zimě (lednice).
Zveme Tě k nahlédnutí do výroby ochucených medů
Odkud med je? Z Vysočiny, z Borů.
Na fotce vidíš náš včelín na jednom ze stanovišť a pohled od něj. Tento včelín "založil" naše rodinné včelařství.
Kdo je včelař? Nebo včelařka?
Hlavní slovo má u včel Ondra. Nebo Barunka?
Ondra včelaří už přes 25 let. Barunka začíná, ale už toho umí skoro stejně!
Kde ochucené medy vyrábíme?
Všechny naše dobrůtky a radůstky vyrábíme v Kozlově u Křižanova.
Našli jsme nové využití pro staré kanceláře, které mnoho let nikdo nevyužíval a budova byla nehezká a smutná.
Dali jsme jí nový kabátek zvenku i zevnitř a teď je to naše medová dílna.
Jak ochucené medy děláme?
Stočíme med od včeliček. Nalijeme ho do nerezové nádoby, ve které se několikrát za hodinu promíchá.
Tímto dostane krémovou barvu i chuť a už se mu říká pastovaný.
Do tohoto medu namícháme lyofilizované ovoce nebo koření. Med stočíme do skleniček a posíláme ho na cestu k vám.
Vše probíhá za studena, žádná chemie, jen kvalitní čistá příroda.