MED S BORŮVKAMI 250 g
Detailní popis produktu
Představte si, že je půlka léta a v lesích se začínají objevovat malé, fialové kuličky, které zbarví do fialova prsty i pusu každého mlsouna.
Jasně! Jsou to lesní borůvky! Košíček jich natrháte a už se vidíte u stolu, jak před vámi leží borůvkové knedlíky, bublanina s borůvkami nebo domácí borůvková marmeláda.
Neznám nikoho, kdo by je nemiloval. Stejně tak my a proto jsme je zkombinovali s naším poctivým medem a vznikla pochoutka čistě z české přírody.
A jak jsem jej tedy vyrobil?
" Inu vzal jsem můj med, který vytáčím od našich včel na Vysočině - jsme tu obklopeni krásnou rozmanitou přírodou a tak se tu to včelařství tak nějak dělá samo - a tento med jsem nechal promíchávat v pastovači.
Pastovač je nerezová nádoba, ve které se med mechanicky několikrát denně promíchá během toho, co přirozeně tuhne a díky tomu získá svoji krémovou chuť a konzistenci.
Nebojte, vše probíhá za studena.
Poté do pastovače přisypu lyofilizované, ručně trhané lesní borůvky a opět nechám med promíchávat. Během pár hodin je na světě tato lahůdka, kterou vám nyní s radostí nabízím." včelař Ondra
Na fotce vidíš prášek z lyofilizovaných borůvek, který se do medu míchá.
Jaká je konzistence?
"Jelikož jsem opravdu nešetřil ovocem, díky kterému med houstne, tak je krapánek víc hustý, než klasický pastový med. Rozhodně se však nemusíte bát, rozetřít jde dobře a na lžičku jej také naberete raz dva.
Jeho hustotu bych přirovnal k arašídovému máslu nebo třeba k máslu několik minut po vytažení z lednice. :-)" včelař Ondra.
Na fotce vidíš už namíchaný med s borůvkami, který jsme poté stáčeli do sklenic.
Jak jej využíváme u nás doma?
“Jó, panečku, u nás doma jej milujeme. Víte, med s borůvkami je takový výjimečný, lesní borůvky jsou vzácnost a tak si jej doma doslova a do písmene mažeme na chleba. Nebo na jakékoliv jiné pečivo, které přijde k chuti.
Naše dcera, Barunka jej miluje na palačinkách. To takhle v neděli ráno Klárka upeče talíř palačinek, promaže je medem s borůvkami, ozdobí šlehačkou a pekany v medu . To se pak oblizujeme až za ušima. Jako fakt.” včelař Ondra.
Benefity lesních borůvek
- Pomáhají předcházet stařecké demenci
- Podporují zdraví očí
- Pomáhají při hubnutí
- Používají se jako prevence či podpůrná léčba nádorových onemocnění
- Jsou doporučovány jako prevence infarktu srdce
Opravdu zdravá sladkost pro děti. Bez bílého cukru a chemie.
Složení: Květový pastový med 95%, lyofilizované lesní borůvky 5%.
Uchovávejte v teplotě do 25 °C, ideálně v temnu. Určitě ne na přímém slunci ani v přílišné zimě (lednice).
Zveme Tě k nahlédnutí do výroby ochucených medů
Odkud med je? Z Vysočiny, z Borů.
Na fotce vidíš náš včelín na jednom ze stanovišť a pohled od něj. Tento včelín "založil" naše rodinné včelařství.
Kdo je včelař? Nebo včelařka?
Hlavní slovo má u včel Ondra. Nebo Barunka?
Ondra včelaří už přes 25 let. Barunka začíná, ale už toho umí skoro stejně!
Kde ochucené medy vyrábíme?
Všechny naše dobrůtky a radůstky vyrábíme v Kozlově u Křižanova.
Našli jsme nové využití pro staré kanceláře, které mnoho let nikdo nevyužíval a budova byla nehezká a smutná.
Dali jsme jí nový kabátek zvenku i zevnitř a teď je to naše království.
Jak ochucené medy děláme?
Stočíme med od včeliček. Nalijeme ho do nerezové nádoby, ve které se několikrát za hodinu promíchá.
Tímto dostane krémovou barvu i chuť a už se mu říká pastovaný.
Do tohoto medu namícháme lyofilizované ovoce nebo koření. Med stočíme do skleniček a posíláme ho na cestu k vám.
Vše probíhá za studena, žádná chemie, jen kvalitní čistá příroda.