Léto je tu! Top 7 potravin na horké dny

Horké letní dny jsou tu. Jak ale naložit s letní stravou, abychom neměli žaludek jako balvan a zároveň netrpěli hladem?

Připravila jsem si pro vás letní tipy, které určitě všichni znáte, ale možná si řeknete "aha, na to jsem úplně zapomněl/a, to už jsem dlouho neměl/a".

 


 

1. Meloun - Právě vytažený z lednice, krásně vychlazený. To je to pravé ořechové pro parný letní den. Meloun se perfektně hodí místo zákusku třeba k odpolední kávě. Nejen, že je krásně sladký, ale je také z 90% tvořen vodou. Zatímco káva významně dehydratuje, meloun vám naopak doplní ztracenou hydrataci. Takže za mě perfektní kombo.

Navíc je meloun nabitý vitamínem A, vitamínem C a silným antioxidantem lykopenem.

Ještě váháte? Já teda ne, jedu pro něj.


 

2. Rajčata - právě utržená na zahradě. Znáte tu typickou vůni a chuť? Mňam. Není to však o pouhém "mňam", rajčata jsou totiž taky nabitá již zmíněným lykopenem. Obecně platí, že čím víc červená plodina, tím víc lykopenu obsahuje. Navíc takový čerstvý rajčatový nebo šopský salát ke grilovanému masu? No, asi už vím, co nachystám v pátek rodině. :-)


 

 

3. Bobulovité ovoce - maliny, jahody, borůvky nebo třeba ostružiny. Z běžně konzumovaného ovoce jsou bobule dokonce nejvíce antioxidačním ovocem, pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem z volných radikálů. Navíc pokud držíte dietu a potřebujete shodit nějaké to kilečko před dovolenou, bobulovité ovoce je přesně to, po čem byste ze skupiny "ovoce" měli sáhnout. 

Věděli jste totiž, že takových 100g borůvek má pouhých 54 kcal, zatímco 100g banánu má 94 kcal? To je skoro jednou tolik.


 

 

4. Kukuřice cukrová - vařená s máslem a solí, nebo třeba grilovaná. Typické letní jídlo nebo příloha ke grilovanému masu. Kukuřice nejenže dobře chutná, ale je také dobrým zdrojem vlákniny, která přispívá dobrému trávení. Je také bohatá na vitamín A, vitamín C a na draslík, který pomáhá udržet krevní tlak pod kontrolou.

 


 

 

5. Okurky - no jo, klasika, okurkáč k obědu. Okurky, obzvlášť domácí, pěkně v létě z lednice vytažené jsou perfektním osvěžením. Babička nám vždy o prázdninách pekla kuře s rýží a k tomu jsme měli vždy mísu domácího "okurkáče". To vám byla lahoda, dokonce i to kuře bylo domácí, ale o tom potom.

Okurky se z 96% skládají z vody, takže super na doplnění hydratace. Aha, teď si říkám, že to je ten důvod, proč si je mnohé dámy dávají na oči - hydratace! Mimo vitamíny A a C obsahují okurky také dávku draslíku a sodíku.

 


 

 

6. Broskve - typické letní ovoce, které v zimě snad neseženete. A je to tak asi dobře, protože ta chuť na slunci vyzrálých broskví se nahradit nedá. Už jste zkoušeli broskev jako grilovaný dezert? Stačí vzít broskev, umýt, rozpůlit, vyndat pecku, posypat broskev skořicí a hodit na gril. Za pár minut baštíte nejlepší letní dezert ze všech.


 

 

7. Lilek - mnohými doteď nepoznaný. Lilek už není tak typická potravina, vlastně se mi přiznejte, kdo z vás jej kupuje? Já občas ano, ale mám pocit, že jej neumím připravit, mám z něj trochu respekt. Vy také? Možná změníme názor společně.

Lilek totiž obsahuje značnou dávku vlákniny, vitamínu C a K, mědi, manganu a thiaminu. Obsahuje také fytonutrienty, které jsou spojovány se sníženým výskytem chronických nemocí. 

A jak na něj? Nakrájejte lilek na kolečka nebo kostky, potřete lehce olejem, osolte, obalte ve strouhaném parmezánu a ogrilujte nebo upečte v troubě.

 


 

VODA!

Hlavně v létě nezapomínejte pít, ideálně čistou vodu. Já vím, je to pořád dokola omývaná informace, ale je lepší si to 100x připomenout, než na to 1x zapomenout. Člověk je pak dehydratovaný, není mu dobře, motá se hlava a vůbec .. nestojí to za to.