2 největší mýty o medu

2 největší mýty o medu

 

1. Když med začne tuhnout (krystalizovat), tak do něj byl přidán cukr a je to šmejd!

Naopak, když med začne tuhnout a časem ztvrdne úplně znamená to, že jde o kvalitní med, který nebyl nijak chemicky ani tepelně znehodnocen.

Krystalizace (tuhnutí, cukernatění..) je přirozená vlastnost KVALITNÍHO medu. Med se takto zachová nejen po vytočení včelařem, ale i přímo v úlu, když jej včelař nevytočí, tak takto ztuhne přímo v buňkách pláství.

Takže už Ti určitě došlo, proč jsou medy v supermarketech vždycky tekuté třeba i několik měsíců? To kvalitní med nikdy neudělá, vždycky by ztuhnul.

ceskejmed-ondra

 

2. Pastovaný med je horší než květový, protože se do něj něco přidává.

Kdepak, pastovaný med je kvalitou úplně stejný jako klasický tekutý med. Rozdíl spočívá v tom, že u pastovaného medu je krystalizace (tuhnutí) řízené.

Abych byla přesnější a rozuměl tomu každý, tak se vezme klasický tekutý květový med. Ten se naleje do nerezové nádoby s metlou uprostřed. Nic se do něj nepřidává.

Několikrát denně se takto med promíchá a právě tím, jak přirozeně tuhne se metlou krystalky medu obrousí a med díky tomuto postupu dostane svoji krémovou barvu a konzistenci. Takto se med míchá několik dní, než je krásně krémový a téměř bílý

Takže je to pořád jeden a ten samý květový med, jen byl pravidelně promícháván a tím si získal typickou barvu a konzistenci.

Zajímavostí může být, že pastovaný med už nikdy neztvrdne. Při správném skladování (v temnu a chladnu) vydrží v této konzistenci navěky. Naopak pokud bude v přílišném teple nebo dokonce na sluníčku, tak se znovu stane tekutým.

 

 

8C1B332B-8047-40EE-910B-5E42FDE72E97