2 největší mýty o medu
1. Když med začne tuhnout (krystalizovat), tak do něj byl přidán cukr a je to šmejd!
Naopak, když med začne tuhnout a časem ztvrdne úplně znamená to, že jde o kvalitní med, který nebyl nijak chemicky ani tepelně znehodnocen.
Krystalizace (tuhnutí, cukernatění..) je přirozená vlastnost KVALITNÍHO medu. Med se takto zachová nejen po vytočení včelařem, ale i přímo v úlu, když jej včelař nevytočí, tak takto ztuhne přímo v buňkách pláství.
Takže už Ti určitě došlo, proč jsou medy v supermarketech vždycky tekuté třeba i několik měsíců? To kvalitní med nikdy neudělá, vždycky by ztuhnul.
2. Pastovaný med je horší než květový, protože se do něj něco přidává.
Kdepak, pastovaný med je kvalitou úplně stejný jako klasický tekutý med. Rozdíl spočívá v tom, že u pastovaného medu je krystalizace (tuhnutí) řízené.
Abych byla přesnější a rozuměl tomu každý, tak se vezme klasický tekutý květový med. Ten se naleje do nerezové nádoby s metlou uprostřed. Nic se do něj nepřidává.
Několikrát denně se takto med promíchá a právě tím, jak přirozeně tuhne se metlou krystalky medu obrousí a med díky tomuto postupu dostane svoji krémovou barvu a konzistenci. Takto se med míchá několik dní, než je krásně krémový a téměř bílý.
Takže je to pořád jeden a ten samý květový med, jen byl pravidelně promícháván a tím si získal typickou barvu a konzistenci.
Zajímavostí může být, že pastovaný med už nikdy neztvrdne. Při správném skladování (v temnu a chladnu) vydrží v této konzistenci navěky. Naopak pokud bude v přílišném teple nebo dokonce na sluníčku, tak se znovu stane tekutým.