Může se med zkazit? Jak vypadá zkažený med? Čti a dozvíš se víc.
Shrnula jsem tu dvě největší chyby, které se nevědomky jedlíci medu mohou dopouštět.
1. Nedotahuješ víčko na sklenici
Nedáváš si pozor, aby bylo víčko při závírání sklenice pořádně dotažené. Říkáš si "Proč? Co je to za blbost?".. med má schopnost do sebe natahovat okolní vlhkost. Když pak hranice vlhkosti v medu přesáne určité procento, začne med kvasit. Poznáš to tak, že po otevření sklenice ucítíš typický zápach, jako když kvasí ovoce. Navíc med, když kvasí, tak nabývá na objemu. Může tedy začít přes víčko přetékat ze sklenice ven.
2. Nabíráš med špinavou lžičkou
A nejen to, lžičku od medu třeba olízneš a pak nabíráš dál. To se nedělá ze stejného důvodu, jako je výše. Med pak může začít kvasit a zkvašený med můžeš hodit tak akorát na hnůj, nebo do koše.
Suma sumárum, med nesnáší vodu. Sám sice nějaké procento vody obsahuje, ale je velmi nízké. Další, přidaná voda nebo jiné tekutiny medu škodí a začne se kvůli tomu rychle kazit - zkvasí.
Tak si nenech zkazit chuť ani med a užívej si ho v plné chuti až na dno sklenice. Teď už víš, jak na to.